Özel Çevre Koruma Bölgeleri
Özel Çevre Koruma Bölgeleri

DATÇA-BOZBURUN, DKKA İLE KALKINIYOR

12 Şubat 2014
 
“Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamındaki Deniz ve Kıyı Koruma Alanları’ndan (DKKA) olan Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nin yıllık değeri 72 milyon TL’ye ulaştı.
Genel Müdürlüğümüz (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında çalışmaların devam ettiği Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’nin yıllık ekonomik değeri 72 milyon TL olarak hesaplandı.
 
Denizel değerler ekonomiye katkı sağlıyor
 
Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’nde denizel değerlerin korunmasına yönelik olarak hayata geçirilen çalışmalar, ekonomide önemli kazanımları da beraberinde getiriyor.Bölgede denizel alanında ilan edilen dört adet balıkçılığa kısıtlı alan sayesinde balık stokları koruma altına alındı. Bölgedeki balıkçılık faaliyetlerinin yöreye yıllık katkısı 1,8 milyon TL olarak belirlendi.
 
Deniz çayırı mucizesi
 
Dünyada sadece Akdeniz havzasında bulunan deniz çayırları (Posidonia oceanica), ormanlardan beş kat daha fazla karbonu tutup depolayarak iklimin düzenlenmesinde hayati önem taşıyor. Bu özellikleriyle Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’ne yıllık 4,7 milyon TL değer katan deniz çayırlarının yararları bu kadarla kalmıyor.
 
Erozyon kontrolünde de deniz çayırları başrolde
 
Deniz suyu hareketinin etkilerini yüzde 10 ila yüzde 75 arasında sınırlamak, kıyıda 1 ila 2 metre arasında biriken ölü yaprak ve kökleriyle kıyı erozyonunu engellemek ve yataklarının dibinde biriken ölü katman sayesinde kumu sabitlemek gibi kıyı yapısını dengeleyici özellikleri olan deniz çayırlarının, bu özellikleri ile Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi‘ne kattığı değer ise yıllık yaklaşık 3,2 milyon TL olarak hesaplandı.
 
Atık su arıtımından turizme kadar her alanda gelir
 
Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi kıyıları, yılda yaklaşık 28 milyon TL değerinde bir atık su arıtma maliyetini de karşılıyor. Atık su içindeki besin tuzları, projeyle koruma altına alınan bölgede yaşam alanı bulan deniz canlıları tarafından kullanılarak azaltılıyor. Böylece temiz deniz, sahil ve kıyı alanlarıyla ziyaretçilerin tercihi haline gelen Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’nin yıllık turizm değeri ise yaklaşık 34 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu rakam, alanın toplam gelirinin yüzde 47’sine karşılık geliyor.
 
Proje hakkında:
Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Genel Müdürlüğümüz (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülüyor.
 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır